Contes

Sessions on s’expliquen contes creant la màgia amb la paraula com a protagonista, l’ajuda d’algun element, i de vegades, acompanyats de cançons. Recomanat per a famílies amb infants a partir de 4 anys o un xic més grans.

Contes propers

Propers a les nenes i els nens, perquè en són els protagonistes. Propers a les emocions que ens neguitegen, com ara la por, la timidesa, la vergonya… Propers al camí de l’èxit, entès com el resultat d’un procés alliberador. Són contes propers, propers a tu, si els vols escoltar amb les orelles del teu cor.

Estimat dofí!

Contes amb gust de mar,

contes amb flaire d’amistat,

contes amb tacte humit,

contes d’imatges d’immensitat i sentiments profunds.

Escolta el balanceig de les onades: «Dofí, gràcies a les teves carícies de mar he après què vol dir estimar». Vet aquí contes que ens conviden a viure l’amor que hi ha entre els dofins i alguns humans. Autèntiques aventures.

Criatures del mar

Has vist mai una sirena arran de mar? O potser l’has sentida cantar? I el cant de la balena, l’has sentit? Potser no…, però de ben segur que et pots deixar endur pel ritme i el cant persistent i pacient de les onades. I si ets lluny del mar i l’enyores, pren una curculla, acosta-te-la a cau d’orella, tanca els ulls i veuràs, desfilant, meravelloses criatures del mar. Contes irresistibles, plens d’emocions i sentiments.

L’estel de Nadal

La combinació de màgia i tradició ens farceix la memòria i l’enginy amb històries tendres, divertides i encisadores que reuneixen grans i xics per celebrar plegats l’alegria del Nadal. Us explicarem contes de Nadal amb tots els ets i uts, i no patiu, que no hi faltaran ni el tió ni els Reis d’Orient. Quan la natura ens brinda més foscor, una espurna ens toca el cor i ens convida a la festa per il·luminar de nou la terra amb l’esperança renovada que la pau pot, per fi, arribar.

La porta màgica

A la biblioteca, segur que trobaràs alguna porta màgica que et portarà a viure aventures, a fer nous amics increïbles, a traslladar-te a altres temps… Vine a escoltar contes; junts travessarem una porta màgica i ens alimentarem amb el poder de la imaginació. Aquesta sessió de contes està dedicada al fet de la lectura.

Bolets, castanyes i castanyots

Ningú no entén l’octubre sense bolets. Quan arriba la tardor és el temps de menjar castanyes, ve el temps d’escoltar els contes a la vora del foc, però vigila que no et salti una castanya, com li va passar al pobre Marrameu, o que et caigui un castanyot i et deixi sense poder dir ni un mot. Castanya va, castanya ve… Vet aquí una sessió amb contes, guspires i olor de tardor.

De bruixes i bruixots

Els remeiers i les remeieres de temps antics ens han deixat moltes anècdotes, a voltes esgarrifoses, a voltes divertides, que s’han convertit en llegendes que s’expliquen arran del foc, arreu del món. Heus aquí contes de bruixes i bruixots d’aquí i d’allà.

Conreant la pau es mastega felicitat

De l’hort del senyor Puig a la taula d’en Bernat ens podem trobar amb la sopa servida al plat. Sembla mentida que amb contes tan hortícoles i culinaris puguin créixer valors de cooperació, floreixin il·lusions i es reculli salut. I és que la màgia dels contes no té fronteres. Són pura alquímia.

Un món de mones!

No som tan diferents dels nostres parents més propers, els micos i els ximpanzés. Entre micos i monades, ens hi reconeixem per les actituds i els sentiments tan humans que mostren. I, tanmateix, sovint no sabria distingir qui és més bèstia. És que vivim en un món de mones!

Contes entremaliats

Contes tergiversats, esbojarrats, eixelebrats, juganers, arrauxats i rampelluts.En aquests contes de per riure els personatges, per massa càndids o massa murris quan la saben molt llarga, es troben en situacions realment còmiques.

En definitiva, us trobareu amb una sessió de contes amb humor.

Biblio… què?

La biblioteca és un espai de possibilitats infinites. Cada llibre és una finestra al món, una nova oportunitat per créixer, aprendre, conèixer, viure, imaginar, viatjar. Aquests contes tenen com a personatge o com a escenari la biblioteca, on s’esdevenen situacions insòlites. M’hi voleu acompanyar?

Art… i punt!

Els infants més petits ho saben molt bé: per crear només cal començar i deixar-se emportar sense pensar. Però… i si el paper en blanc t’envaeix, l’angoixa creix i la por et conquereix? Resultat? Un os blanc sota una tempesta de neu! És una sessió amena, divertida i vivencial que ens ajuda a reflexionar, a grans i petits, sobre el fet artístic. Basada i inspirada en un sol conte, però magistral i imprescindible per a tots els mestres: El punt, de Peter H. Reynolds. Acabem la sessió amb papers i ceres per dibuixar a partir d’una marca al paper.

Tot és possible (iguals i diferents a la vegada)

Es tracta d’una sessió de contes per trobar el valor de la diferència sense deixar de ser qui som, respectant-nos i respectant, estimant-nos i estimant. Afinant el sentit de l’humor tot és possible, però no tot s’hi val.

Jo també puc

Presentem contes a favor de la igualtat d’oportunitats per a ambdós gèneres. En aquesta sessió esperonem els nens i nenes a perseguir els seus somnis com fan les protagonistes dels contes explicats, que poden arribar a veure’ls complerts. Jo també puc! Com tu! Sempre que ho vulguem de veritat.

La rosa de sant Jordi, princeses valentes i dracs

Més enllà de la llegenda, us convido a descobrir els contes que s’han explicat poc, contes que amplien la perspectiva de gènere i posen en valor les persones i l’anhel que totes tenim d’amor i de pau.

No ens agraden les cadenes, no ens agrada ser esclaus, no ens agraden els dracs famolencs que ens oprimeixen i no ens deixen viure en pau. Per això és necessari desvetllar el coratge: la gran por no és més que un miratge. Avui diverses heroïnes ens ensenyen el camí. Voleu fer-lo amb mi?

Xip-xap! Contes de l’aigua

L’aigua, font de vida, serveix per beure i per nodrir-nos. Aigua per gaudir, contemplar, jugar, nedar i fer xaf! Aigua absent, aigua a vessar, aigua en la justa mesura, ni massa ni massa poca. De gota en gota s’omple la bota. De mica en mica s’omple la pica. L’aigua és un bé preuat que cal que aprenguem a valorar.

Disfresses i galindaines

L’Estorní va néixer del cor d’una poma en un món inhòspit, busca alguna cosa que no sap què és però sap que alguna cosa li manca, el seu camí el porta a descobrir personatges estrafolaris fins que… Si t’ho dic trencaré la màgia del Mag de colors i de les 109 granotes…

Una sessió de contes carregada de disfresses que sortiran d’una gran maleta-armari, i tot plegat decorat amb galindaines acolorides com s’escau quan fem una gran festa.

Sssst!… És un secret!

Para l’orella que t’explicaré secrets molt ben guardats: secrets de diferents mides, secrets de nens, secrets de fades i secrets de reis. Ssst! Sabràs guardar el secret? Aquesta sessió de contes conté el màgic secret de la paraula alada.

Rondalles d’espardenya i barretina

Contes de la nostra tradició oral són narrats generació rere generació davant del foc de la llar a les masies de muntanya o de la plana, vora l’estufa d’una casa de ciutat o d’una casa pairal. Tant se val, l’escalfor i la llum encisadora del foc juntament amb la veu que, plena d’emocions, desgrana aventures i fets meravellosos de personatges de tota mena (pagesos, herois, princeses, guineus o gegants) són un caramel irresistible per a les orelles tant dels grans com dels més xics. Posem-nos la barretina i calcem-nos les espardenyes!!

Roda el món i torna al born

Contes dels diferents continents s’enfilen amb el fil de la tendresa. Cultivar la curiositat per tot allò diferent ens fa créixer en el coneixement. Conèixer ens aporta confiança, ens ajuda a reconèixer l’altre amb respecte, comprensió i estima. Per això, celebrem la vida amb contes d’arreu del món. Estàs disposat a viatjar lleuger d’equipatge? Embarca’t, o més ben dit, encontat amb nosaltres!

La diversitat cultural és una riquesa que cal preservar.

Compta, multiplica i reparteix

S’expliquen contes, jocs, ritmes i cantarelles en què les matemàtiques tenen un pes. Comprendre els conceptes bàsics de les matemàtiques, presents a la vida, abans d’aprendre a sumar i a restar sobre el paper també desvetlla el cervell creatiu en edats primerenques. I si t’hi fixes, hi ha molts contes i cantarelles que ens ajuden en aquest propòsit. Vet aquí una nova excusa per explicar més i més contes des de la perspectiva numèrica, on s’uneixen narració i vida donant ales a la mirada.